Om du hyr din bostad får du oftast bygga om, renovera och göra andra åtgärder på lägenheten. Däremot ska du vara beredd på att kunna återställa allt till hur det var innan du flyttade in. Detta förutsatt att hyresvärden anser att detta behövs.
Men det finns undantag. Var försiktig med badrumsrenovering eftersom avlopp, VVS m.m. alltid är hyresvärdens ansvar. I värsta fall kan du bli tvångsförflyttad…
En fördel med att bo i hyresbostad är att hyresvärden bekostar renoveringar och inköp av kyl/frys m.m. Däremot sker detta bara med ett visst intervall och det är inte säkert att man får välja på exakt vilken tapet som helst osv. En del väljer därför att renovera själv för att riktigt trivas i sitt hem. Man bör alltid fråga hyresvärden om vad man får (och inte får) göra samt vilka regler som gäller. Ofta får man göra mindre ändringar.
När det kommer till en badrumsrenovering är det däremot inte självklart att hyresgästen får göra vad man vill. Skulle en vattenskada ske kan detta sprida sig i resterande del av flerfamiljshuset och många lida av det. Dessutom är det hyresvärden som har ansvar för VVS m.m.
Blev tvångsflyttade efter dålig badrumsrenovering
I tidningen VVSforum publicerades det en artikel (mars 2017) om en man som valde att göra badrumsrenovering på egen hand – utan att först fråga hyresvärden. En renovering som minst sagt var misslyckad.
Han hade exempel bytt golvbrunn utan lov. Detsamma gällde för toalettstolen. Därutöver hade han lagt klinkers med en badrumsrenovering stockholm på golvet på ett undermåligt sätt. Kort efter att det hade applicerats hade sprickor uppkommit.
Men det var inte bara en undermålig badrumsrenovering som hyresvärden klagade på. Mannen hade dessutom valt att byta låset på ytterdörren vilket gjorde att hyresvärden inte kunde komma in i bostaden.
Hyresvärden ville vräka personen på grund av den dåliga renoveringen för badrumsrenovering stockholm. Mannen var av annan åsikt och frågan gick till domstol. Svea Hovrätt avgjorde frågan till hyresvärdens fördel med badrumsrenovering stockholm. Renoveringen klassades som undermålig och mannen blev tvungen att flytta.
Prata alltid med hyresvärden
För att undvika liknande konflikter bör alltid hyresvärden kontaktas om man önskar göra en badrumsrenovering i en hyresbostad. Man har visserligen en juridisk rätt att göra vissa renoveringar i badrummet utan att ha lov från hyresvärden. Men samtidigt är det onödigt att skapa en konflikt som i värsta fall kan dras till domstol.
Eftersom fuktskador så lätt kan uppstå kommer troligtvis hyresvärden säga att de gör renoveringen eller hänvisa till företag som alltid anlitas om en hyresgäst vill ha en badrumsrenovering.
Källa: VVSforum.se ”Tvingas flytta efter egen badrumsrenovering”